Lubenica osvežavajuća Sladoled,sok,liker,kolač,torta.slatko,djem ,recepti
LUBENICA
Lubenica omiljeno voće pravo osveženje na letnjoj žegi na visokim temperaturama.
Najbolja je kad se malo rashladi u zamrjivaču. Najbolja je kad je hladna.
Lubenica je omiljena kod svih odraslih i kod dece.
Prosto je neodoljiva svi jevole.
Lubenica ne samo da je jako ,lepa i slatka ukusna.Već je i jako zdrava.
Ona ima svoja lekovita svojsva . To je jako zdravo voće.
Prisutno svuda i uvek prosto neprevazidjena.
LUBENICA
Lubenica ima Bezbroj Mogućučnosti kao svako voće možete je konzumirati samostalno. Možete Uključiti vašu maštu.
Koristiti Lubenicu u mnogo kombinacija.
Mnogo je dobra u tim kombinacijama. Možete od nje praviti svašta.
Sve što napravite od lubenice jako je ukusno i zdravo.
Domaće samo vaše iz vaše kombinacije kuhinje sam svoj majstor.
Prosto uživanje čarima
LUBENICE
Kad pomislim na Lubenicu kazem njam ,njam.
Šta sve može da se napravi od lubenice . Poslastice slatko lepo i ukusno.
Može uvek može
Ko jednom proba uvek se rado vraća,.
Nisam mogla da odolim pa sam probala.
Nemozete da ostanete ravnodušni.
Verujte nisam ni ja mogla.
Zato preporucujem da probate.
nećete moći da odolite
Sladoled,
sok
,liker,
kolač,
torta.
slatko,
djem ,
Sve od lubenice sve lepo sve zdravo sve ukusno
Lubenica bezbroj mogućnosti
Na neke recepte sam bila i zaboravila
Podsetila sam se kad sam našla staru svesku.
Pre toga sam neke recepte videla na internetu pa sam se setila da je od lubenice pre moja baka pravila poslastice.
Setila sam se koliko je lepo.
Uzela sam svesku uzela lubenicu ,uzela recepte iz sveske
počela da pravim po sopstvenom nahodjenju i kroz sećanje verujte da je ispalo fantastično i ja tren me vratilo u detinstvo
Uživala sam i vi ćete uzivati sigurno u poslasticama od lubenice
Nećete odoleti sigurno
Napravite ukusno domaće samo vaše
Sladoled,sok,liker,kolač,torta.slatko,djem ,Recepti
Krenimo
Sladoled od lubenice
Vreme pripreme:
20 minuta
Lubenica
200 g Šećer
100 g Čokolada
1 kesica Vanilin šećer
Cimet ili kakao (po želji)
1/2 Limun
200 g Šećer
100 g Čokolada
1 kesica Vanilin šećer
Cimet ili kakao (po želji)
1/2 Limun
PRIPREMA
Izvaditi meso lubenice, očistiti od košpica, te ispasirati.
Ovoj smesi dodati šećer, rastopljenu čokoladu, kesicu vanilin šećera, malo cimeta i limunovog soka.
Dobro izmešati, sipati u posudice za sladoled i staviti u zamrzivač na duboko hlađenje na nekoliko sati.
Izvaditi meso lubenice, očistiti od košpica, te ispasirati.
Ovoj smesi dodati šećer, rastopljenu čokoladu, kesicu vanilin šećera, malo cimeta i limunovog soka.
Dobro izmešati, sipati u posudice za sladoled i staviti u zamrzivač na duboko hlađenje na nekoliko sati.
SAVET:
Način posluživanja:
Prilikom serviranja sladoleda izrežite na krišku lubenice i ukrasite sladoled.
Prilikom serviranja sladoleda izrežite na krišku lubenice i ukrasite sladoled.
Domaći sok od lubenice
SASTOJCI
2 kg očišćene l ubenice
1 limun
1 pomorandža
1 limun
1 pomorandža
3 kašike meda
PRIPREMA
Lubenicu očistiti i narezati na komade, pa izmiksati (zajedno sa košticama). Smjesu procijediti. Iscijediti limun i pomorandžu, pa dobivenom soku dodati par kašika meda (po ukusu). Miješati dok se med ne otopi, pa dodati procijeđenom soku od lubenice. Sve dobro promiješati, ohladiti. Poslužiti sa ledom.
Domaći liker od lubenice
Potrebno
1 manja lubenica
50 g smeðeg šečerasok od jednog limuna 4 kašike „ likera vocnog po zelji
Priprema
U manjoj posudi za kuvanje pomešati liker, sok od limuna, šećer i 100 ml vode
Kuvati oko 8 minuta da se formira sirup
Skinuti sa vatre i ohladiti
Oštrim nožem iseći lubenicu, oljuštiti i iseckati pravilne kockice iste veličine, pa ih dobro rashladiti
Ohlaðene kockice lubenice preliti sirupom
Za Ovaj kolač Pored lubenice ide i dinja. recept sam dobila od jedne drugarice. odusevila sam se ovo morate probati
Ps: O dinjama ce mo pričati u jednom od narednih mojih pisanja.
Šareni kolač od lubenice s dinjom
Sastojci
Za testo
250 gr oštrog brašna
150 gr margarina
100 gr šećera u prahu
30 gr mljevenih badema (oraha)
malo soli
1 jaje
1 jaje
Za Krem potrebno
250 ml mleka
4 žumanaca
25 gr ošrog brašna
50 gr šećera
15 gr gustina
4 žumanaca
25 gr ošrog brašna
50 gr šećera
15 gr gustina
Žele od lubenice
250 gr izgnječene lubenice
3 listića želatine ili
250 gr izgnječene lubenice
3 listića želatine ili
crveni preliv za torte
Još potrebno
lubenica za kuglice
dinja za kuglice
1 vrećica svjetlog preljeva za torte
2 žlice šećera
250 ml vode
Priprema
Od navedenih sastojaka zamesiti glatko testo, formiraj kuglu i ostavi ju zamotanu u foliji cca 1/2 sata u frižideru
Testo razvaljaj na pobrašnjenoj površine i stavi u namašćen i pobrašnjen kalup za pite promjera 26 cm.
Prekrij ga aluminijskom folijom na koju sipaj šaku suhog graha(šareni pasulj ). Peći u prethodno zagijanoj rerni 20 minuta pokriveno, zatim makni grah i foliju i još jedno 5 min. zapeći do kraja (dok se testo počne lagano rumeniti).Izvadi iz rerne da se dobro ohladi.
U izgnječenoj lubenici zakuvaj jedan crveni preliv za torte i žele preliv preko ohlađenog testa. Ako se koristi želatina onda ju treba prethodno otopiti u malo zagrijanog soka od lubenice, dodati izgnječenoj lubenici i ostaviti da se počne želirati, pa tek onda premazati preko testa.
Za kremu dobro izmiješati žumanjke, 1/2 dcl mleka, šećer, brašno i gustin.Preostala 2 dcl mleka staviti zakuvati, u kipuće umešati smesu s jajima i kuvati na laganoj vatri dok se potpuno ne zgusne. Dobro ohladiti i premazati preko stvrdnutog želea.
Od lubenice i dinje napraviti kuglice, složiti po kremi i preliti preljevom za torte (po upustvu kesice).
Dobro ohladiti i uživati u pomalo neobičnom spoju ukusa!
Vrhnje za šlag ili obični šlag
Narezani lešnici orašasti plodovi za ukrašavanje
Sveže voće (prema ukusu)
Čokoladne mrvice ili preliv od čokolade
Priprema:
Izrežite koru lubenice oprezno. Želite dobiti pravilan oblik lubenice koja izgleda kao torta.
Oprezno nanesite napripravljen šlag i njime prekrite lubenicu. Neka lubenica bude hladna da šlag ne klizi.
Na vrh dodajte svoje omiljeno voće izrezano na manje delove.
Lep dekor jest bobičasto voće posloženo u krug.
Sastrane složite narezane bademe ili lešnike. Možete dodati i mrvice čokolade na vrh ili ukrasiti preljevom od čokolade.
Lubenicu režite kao tortu i poslužite hladnu
Slatko od lubenice
Testo razvaljaj na pobrašnjenoj površine i stavi u namašćen i pobrašnjen kalup za pite promjera 26 cm.
Prekrij ga aluminijskom folijom na koju sipaj šaku suhog graha(šareni pasulj ). Peći u prethodno zagijanoj rerni 20 minuta pokriveno, zatim makni grah i foliju i još jedno 5 min. zapeći do kraja (dok se testo počne lagano rumeniti).Izvadi iz rerne da se dobro ohladi.
U izgnječenoj lubenici zakuvaj jedan crveni preliv za torte i žele preliv preko ohlađenog testa. Ako se koristi želatina onda ju treba prethodno otopiti u malo zagrijanog soka od lubenice, dodati izgnječenoj lubenici i ostaviti da se počne želirati, pa tek onda premazati preko testa.
Za kremu dobro izmiješati žumanjke, 1/2 dcl mleka, šećer, brašno i gustin.Preostala 2 dcl mleka staviti zakuvati, u kipuće umešati smesu s jajima i kuvati na laganoj vatri dok se potpuno ne zgusne. Dobro ohladiti i premazati preko stvrdnutog želea.
Od lubenice i dinje napraviti kuglice, složiti po kremi i preliti preljevom za torte (po upustvu kesice).
Dobro ohladiti i uživati u pomalo neobičnom spoju ukusa!
Torta od lubenice
Sastojci
1 velika lubenica (probajte nabaviti onu bez koštica)Vrhnje za šlag ili obični šlag
Narezani lešnici orašasti plodovi za ukrašavanje
Sveže voće (prema ukusu)
Čokoladne mrvice ili preliv od čokolade
Priprema:
Izrežite koru lubenice oprezno. Želite dobiti pravilan oblik lubenice koja izgleda kao torta.
Oprezno nanesite napripravljen šlag i njime prekrite lubenicu. Neka lubenica bude hladna da šlag ne klizi.
Na vrh dodajte svoje omiljeno voće izrezano na manje delove.
Lep dekor jest bobičasto voće posloženo u krug.
Sastrane složite narezane bademe ili lešnike. Možete dodati i mrvice čokolade na vrh ili ukrasiti preljevom od čokolade.
Lubenicu režite kao tortu i poslužite hladnu
Slatko od lubenice
Potrebno vam je:
1 kg očišćene i u kockice isečene kore lubenice.
1,5 kg šećera
2 limuna
Štapić vanile
Za veću količinu 2kg Lubenice 3 kg šećera ja sam naprimer koristila 5kg lubenice na 7,5 kg šećera.1O limunova i 5Š tapića vanile Na 1kg Lubenice ide 1,5kg šećera. 2 limuna Štapić vanile.količinu povećavate u zavisnosti koliko slatkog pravite.
odstranite crveni deo lubenice i samu zelenu koru. Od preostalog žuto-belog dela formirajte kockice dok ne dobijete 1kg. Stavite u šerpu, prelijte hladnom vodom (samo da pokrije kockice), dodajte i pola kašike sirćeta, pa stavite na šporet da prokuva. Čim prokuva procedite, pa uspite novu vodu i stavite da ponovo prokuva. Postupak ponavljajte 6-7 puta dok kockice lubenice ne postanu staklaste.
Djem od Lubenice
Priprema:
Lubenicu prepolovite i isecite na režnjeve. Očistite od koštica, skinite koru, pa „meso“ lubenice isecite na kockice.
Plod lubenice pomešajte sa šećerom za želiranje, iseckanom korom i sokom limuna, pa prekriveno ostavite da stoji oko 4 sata. Zatim sve sipajte u veliku šerpu, kuvajte i ostavite 3 minuta da vri.
Djem odmah sipajte u pripremljene tegle sa mehaničkim zatvaračem, dobro zatvorite i okrenite 5 minuta naopačke.
Za veću količinu
Naprimer 4 kg lubenice
4kg šećera za želiranje sok i kora 12 limuna. Na 1kg lubenice ide 1kg šećera.uzavisnosti količine.3 limunova.
4kg šećera za želiranje sok i kora 12 limuna. Na 1kg lubenice ide 1kg šećera.uzavisnosti količine.3 limunova.
Коментари
Постави коментар