Domace Strudle sa Dzemom Recepti
Ako nezante sta slatko evo mali predlog koji ce vam se sigurno dopasti
uzivacete strudla se moze praviti na razne nacine ,. Danas vam prestvljam studle sa dzemom
koje su i moje omiljene strudlice.
Strudla je tradicionalno srpsko jelo ukusno i omiljeno prosto je neprevazidjena, omiljena
mala slatla ukusna.
Neuzima puno vremena za spremanje naprosto ce je obozavati.
Ko je jesnom proba vise se neodvaja od nje. Uzivajte
Prestavvljam pet recepta strudle sa djemom . Dva video recepta.
Predlazem da pogledati kratak video prica o Srpsoj strudli Kzivanje Njeno velicanstvo strudla
Uzivajte u domacoj Srpskoj strudli.
KAZIVANJE Njeno velicanstvo strudla
Domace strudlice sa djemom
Ove strudlice spremam sa dzemom od kajsija, sljiva i smokava. Meni su najdraze od sljiva, valjda me podseća na detinjstvo, kad je moja baka spremala strudlu od sljiva. Taj kiselkast ukus dzema od šljiva daje poseban ukus kolacu.
Potrebno je:
200 gr masti
150 gr secera u prahu
2 kasike jabukova sirćeta
9 kasika hladne vode
550 gr brašna
1 kašsčica sode bikarbone
Secer u prahu
1 vanilin Sećer
dZem od Sljiva
Priprema:
U posudu staviti mast i secer u prahu. Umutiti da bude penasto pa dodati sirće, hladnu vodu, sodu bikarbonu i brasno. Zamesiti testo i ostaviti na hladnom da stoji 1 sat.
Kad testo odstoji podeliti ga na 2 dela. Svaki deo oblikovati u valjak, jer kad budemo valjali ploču od testa da nam bude četvrtastog oblika ne okruglog.
Oba dela testa razvaljati u ploču veličine 21 x 30 cm. Oba razvaljana testo uzduž podeliti na 3 dela. Da bi ivice testa bile ravne prilikom valjanja koristiti lenjir.
Na svaki deo staviti uzduž džem i presaviti. Iseći presavijeno testo na 5 delova.
Štrudlice stavljati u pleh prethodno oblozen papirom.
Peći na 170 stepeni 20 minuta. Pecene strudlice uvaljati u Secer u prahu pomešan sa vanilin secerom.
Na svaki deo staviti uzduž džem i presaviti. Iseći presavijeno testo na 5 delova.
Štrudlice stavljati u pleh prethodno oblozen papirom.
Peći na 170 stepeni 20 minuta. Pecene strudlice uvaljati u Secer u prahu pomešan sa vanilin secerom.
Strudlice sa dzemom
Sastojci: | Količina: |
---|---|
•kisela pavlaka 20 % m.m. | 1 caša |
•svinjska mast | 1 caša |
•meko brasno | 2 čaše |
•so | prstohvat |
•prasak za pecivo | 1 kesica |
•secer u prahu | oko 100 g |
•vanilin secer | 1 kesica |
•domaci gušći džem | po potrebi |
Uputstvo za pripremu:
- Svinjsku mast ostaviti neko vreme na sobnoj temperaturi da omekša. U posudu za mesenje staviti pavlaku, pa casom od pavlake odmeriti mast, i varjačom dobro umutiti da se lepo sjedini. Zatim casom od pavlake odmeriti brašno, pa ga dodati u smesu od pavlake i masti, dodati i prasak za pecivo i prstohvat soli. Mesati varjacom, a zatim i rukama umesiti testo. Možete ga ostaviti nekih 15 minuta u frižideru da odmori, a možete ga i odmah razvijati. Na pobrašnjenoj podlozi testo razviti u pravougaonik, dimenzija otprilike 32x40cm i debljine testa oko 0,5cm. Testo iseći po dužoj strani na 4 trake. Na sredinu svake trake staviti džem (otprilike jedna ipo supena kašika džema ide na svaku traku testa), pa praviti rolnice, preklapajući slobodne delove testa preko dzema tako da se susretnu, a onda prstima uštinuti ivice da se naprave savovi. Veliki pleh od rerne obloziti papirom za pecenje. Rolnice iseci ostrim nozem ili pica sekačem na komade dužine oko 4cm i ređati ih u pleh, šavom na dole. Peci na 180 stepeni, oko 20 minuta, dok ne počnu da dobijaju rumenkastu boju. Malo prohladiti, pa uvaljati u prah secer zamirisan vanilom.
Koristiti dzem od sljiva ili kajsija. Najbolje domaci moze i kupovni.
Strudla sa dzemom
Potrebno
- 500 g brasna tipa 400
- 100 g secera
- 100 g margarina
- 2,5 dl mleka
- 1 kvasac
- 3 zumanceta
- 1/2 tegle dzema
- 100 g sećera u prahu
PRIPREMA:
1. U 1 dl toplog mleka dodati kvasac, kasičicu
secera i kasicicu brasna te ostaviti da nadodje.
2.U odgovarajućoj posudi pomesati brasno,
preostalo mleko, omeksao
margarin, secer, zumanca
i nadošao kvasac pa zamesiti testo.
3. Nadošlo testo podeliti na 3 dela testa i ostaviti da odstoje.
4. testo razvuci, premazati dzemom i uviti u rolat.
4. testo razvuci, premazati dzemom i uviti u rolat.
5. Rolate poređati u podmazan pleh i
peći na 200 ºC.
6. Prohladjeni rolat posuti sećerom u prahu.
Strudla sa dzemom i orasima
Recept :
1kg .brasna
1/2l mleka
20 gr soli
50 gr Secera
50ml ulja
50 gr kvasca
Umesiti i ostaviti da malo naraste,zatim podeliti testo na 4 dela,svaki deo posebno tanko rastanjiti i namazati filom,više ili manje zavisno ko kako volii urolovati.Preneti u pleh i ostaviti da lepo narastu,peci na 200 c oko 45 min.Od ovog testa se moze praviti i kiflice slatke i slane i sa razlicitim nadevom.Prijatno!
1kg .brasna
1/2l mleka
20 gr soli
50 gr Secera
50ml ulja
50 gr kvasca
Umesiti i ostaviti da malo naraste,zatim podeliti testo na 4 dela,svaki deo posebno tanko rastanjiti i namazati filom,više ili manje zavisno ko kako volii urolovati.Preneti u pleh i ostaviti da lepo narastu,peci na 200 c oko 45 min.Od ovog testa se moze praviti i kiflice slatke i slane i sa razlicitim nadevom.Prijatno!
Posna strudla sa dzemom
POTREBNO JE:
- 600 g brasna,
- 2 dcl ulja,
- 4 kasicice secera,
- 1 vanilin secer,
- narendana korica limuna,
- svezi kvasac,
- 4 caše kisele vode,
- dzem po zelji.
PRIPREMA:
- Ostaviti kvasac da pododje u solji vruce vode, pa dodati u brasno.
- Dodavati sve navedene sastojke, pa mesati rukom sve dok testo ne počne da se odvaja od ruke.
- Ostaviti da pododje, pa onda podeliti na 4 loptice.
- Svaku lopticu razvući i premazati dzemom (ja sam koristila od dzem od šljiva).
- Umotati štrudlu i staviti u podmazan pleh, pa peci na 220 stepeni sve dok ne porumeni.
- Vruce strudle prekriti mokrom krpom.
Video Recept Strudla sa dzemom
Коментари
Постави коментар